Tetanus (DTP)

Voor veel beroepen wordt een vaccinatie tegen tetanus geadviseerd, denk aan afvalverwerking en werken met dieren.

De vaccinatie tegen tetanus wordt bijna altijd standaard gecombineerd met een vaccinatie tegen difterie en polio. Daarom heet het vaccin DTP-vaccin. 

Hoe loop ik tetanus op?

De tetanusbacterie komt voor in (paarden)mest, aarde of roest en kan via een wondje je lichaam binnenkomen. Ook kun je via een dierenbeet besmet raken. Tetanus wordt veroorzaakt door een gifstof (toxine) van de tetanusbacterie. De tetanusbacterie komt overal ter wereld voor. De tijd tussen besmet worden en de ziekte krijgen (incubatietijd) is meestal 3 tot 21 dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen tetanus?

Je kunt jezelf beschermen door een vaccinatie. 

  • Ben je geboren ná 1 januari 1950 en heb je als kind alle aanbevolen vaccinaties gehad? Dan is één vaccinatie voldoende voor tien jaar bescherming.
  • Ben je geboren vóór 1 januari 1950 of als kind nooit gevaccineerd? Dan is het advies om een volledig vaccinatieschema te volgen. Het schema bestaat uit drie vaccinaties verdeeld over zeven maanden. 
     

De DTP vaccinatie is 10 jaar geldig na een volledige basisserie in de jeugd of als volwassene.

In het begin zijn er vage klachten zoals hoofdpijn, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Je kunt stijve kaak- en halsspieren ontwikkelen en de plek van het wondje kan stijf worden. De ziekte kan extreme spierkrampen in het gehele lichaam geven. Zonder goede behandeling kan tetanus dodelijk zijn.

Tetanus is niet besmettelijk van mens op mens.