Heb je op je werk direct contact met kinderen tot een half jaar oud?
Dan wordt geadviseerd* om een vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Zij krijgen de eerste vaccinatie als ze 6-8 weken oud zijn. De eerste paar maanden zijn ze hierdoor (nog) niet volledig beschermd tegen kinkhoest.
Hoe loop ik kinkhoest op?
De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die besmet of ziek is. Besmetting gebeurt door hoesten en niezen. De bacterie komt in de lucht waardoor mensen deze druppeltjes kunnen inademen.
Hoe bescherm ik mezelf tegen kinkhoest?
Vaccinatie tegen kinkhoest voorkomt dat je kinkhoest krijgt. Je kunt de ziekte dan ook niet meer overdragen. Kinkhoest verloopt bij gezonde volwassenen meestal mild. Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie dus niet direct nodig, maar wel om de kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd.
* Gezondheidsraad: Criteria vaccinatie voor werknemers
De Gezondheidsraad* adviseert om werknemers eens in de vijf jaar vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.
Kinkhoest is besmettelijk van mens op mens.
Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kun je benauwd worden en gaan braken. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden: slecht gaan eten, moeite hebben met ademen en zelfs blauw aanlopen of overlijden. Vaak is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.